26 sierpnia 2013

Kruszaniec/Pleśniak/Skubaniec




Potrzebne produkty:
5/6 jaj (w zależności od wielkości)
3 i 1/3 kostki margaryny lub masła (340gram)
1 szklanka cukru (może być cukier puder)
4 szklanki mąki krupczatki lub zwykłej mąki
2 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
słoik dżemu (najlepiej kwaśnego-porzeczkowy) lub owoców ( ja najczęściej dodaję słoik dżemu wiśniowego)
można dodać do ciasta odrobinę cukru waniliowego



Przygotowanie:
Ciasto przygotowujemy najlepiej na stolnicy. Robimy stożek z mąki krupczatki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i dodajemy do środka żółtka jaj (białka będą nam potrzebne do zrobienia piany). Na końcu dodajemy margarynę, szklankę cukru i całość zagniatamy.




 Gdy ciasto będzie jednolite dzielimy je na trzy części.



 Do jednej z części dodajemy kakao i zagniatamy na jednolitą masę.


 Trzy części ciasta zawijamy w oddzielne woreczki i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
 Z pozostawionych białek ubijamy pianę, gdy jet sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i resztę cukru, lekko mieszamy.
 Na wyłożoną blachę papierem do pieczenia wykładamy żółtą część ciasta (ciasto powinniśmy zetrzeć na tarce, jednak gdy ciasto było mało w lodówce można skubać je rękami i kłaść na blachę). Na pierwszą część ciasta wykładamy dżem lub owoce.


 Później nakładamy ciasto kakaowe a na nie wylewamy pianę z białek.



Na końcu skubiemy ostatnią żółtą część ciasta. 



Ciasto pieczemy w temp. 180 °C
40-45 min.




Smacznego!


Rada: Przepis na blachę o wymiarach 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz